Title MIKETSUKUNI WAKASA OBAMA FOOD MUSEUM

  • Fukui
Topic(s):
Cuisine/Food Culture Regional Specialties Public Works & Institutions (Museums, etc.)
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
251-500
FY Prepared:
2019
Associated Tourism Board:
OBAMAshokutononokeishochijikkoiinkai
Associated Address:
3-4-4 Kawasaki, Obama-shi , Fukui

御食国若狭おばま食文化館

御食国若狭おばま食文化館は小浜市の食を中心としたコミュニティの発展という目的のため、2003年9月にオープンしました。1階の展示では日本食のフードレプリカを、特に郷土料理と食の歴史を中心に展示しています。また「鯖街道」ゲーム、伝統的な町人住居を再現したモデルルーム、それから訪問者が日本料理を作って試食できるキッチンスタジオもあります。伝統工芸をテーマにした2階の若狭工房では、訪問者は和紙、若狭塗箸、食品サンプル、めのう細工の製作体験に参加することができます。地元の職人が仕事をしているところを間近で見ることができ、隣のギフトショップでそれらの工芸品を購入できます。隣接する建物には若狭小浜の料理が楽しめるレストラン「濱の四季」があります。食文化館の3階には若狭湾を一望しながら大浴場に浸かることができます。漢方風呂と海草風呂が地元の住民に人気で、総合的な健康の促進に役立ちます。入れ墨、タトウーのあるお客様は入浴施設をご利用できないことをご了承ください。


食文化館では、食文化に対して全方位的なアプローチを取っています。地産品の消費を促進し地域の漁業や農業を支援することで、河川や海などの貴重な天然資源の保全を奨励しています。食文化館はまた、全年齢向けに食育と料理教室を提供しています。学童たちは、しばしば食文化館を訪れて魚のさばき方や和食の作り方のような食文化を学んでいます。料理教室では、地元の食材を使って健康的でバランスの取れた栄養価の高い食事を調理するという食のリテラシーに重点が置かれています。地元の食の伝統を守り若い世代を啓蒙していくことで、市はかけがえのない郷土料理の未来の確保を願っています。


御食國若狹小濱食文化館


御食國若狹小濱食文化館於2003年9月開業。它用於介紹推廣小濱的美食和文化,以帶動地區全體發展。

館內一樓主要展示各類日本食品模型、介紹日本的鄉土料理與飲食歷史。您可以在遊戲區邊玩邊瞭解著名的「鯖街道」(古時把鯖魚等物資從小濱運送到京都的路線),然後參觀仿照傳統「町屋」(類似台灣透天厝,一樓為店面,其他為住家)搭建的房屋。有時間還可在同樓層的烹飪教室參加日料烹飪課(需提前預約)。

二樓的若狹工坊有許多體驗活動可以參加。您可親手製作和紙、若狹漆筷、瑪瑙工藝品和食品模型。可近距離觀摩當地工匠的傳統技藝操演,還可在旁邊的禮品店還購買他們的作品。

主館三樓有一處能將若狹灣美景盡收眼底的公共浴池,具有健康功效的中藥浴和海草浴在當地頗有人氣,推薦嘗試。需要注意的是,若有刺青或紋身則無法使用公共浴池。

此外,在分館內名為「海濱四季」的餐廳,可品嘗若狹小濱美食。

食文化館致力於全面傳承、保護和弘揚飲食文化。通過拉動地方特色產品的消費,支援當地漁業和農業發展,以保護河流、海洋等重要的自然資源。食文化館還舉辦飲食教育和烹飪教室活動,充分利用當地食材,傳播膳食知識,指導人們如何做到重視飲食健康和營養均衡。活動以全年齡段階層為對象,甚至小學生們也經常來這裡學習魚的處理方法、傳統日本料理的做法。小濱市通過保護飲食文化和啟迪年輕一代,為獨特的鄉土料理發展奠定了堅實的基礎。

御食国若狭小滨食文化馆


御食国若狭小滨食文化馆于2003年9月开业。它用于介绍推广小滨的美食和文化,以此带动整个地区的经济繁荣。

馆内一层主要展示各类日本食品模型、介绍日本的乡土料理和饮食历史。您可以在游戏角边玩边了解著名的“鲭街道”(古时把鲭鱼等物资从小滨运送到京都的路线),然后参观仿照传统“町屋”(街屋)搭建的房屋。有时间还可报名在同层的烹饪教室参加日料烹饪课(需提前预约)。

二层的若狭工坊有许多体验活动可以参加。您可亲手制作和纸、若狭漆筷、玛瑙工艺品和食品模型。可近距离观摩当地工匠的传统技艺操演,还可在旁边的礼品店购买他们的作品。

主馆三层有一处能将若狭湾美景尽收眼底的公共浴池,具有健康功效的中药浴和海草浴在当地颇有人气,推荐尝试。需要注意的是,若有刺青或纹身则无法使用公共浴池。

此外,在分馆内名为“海滨四季”的餐厅,可品尝到若狭小滨美食。

食文化馆致力于全面传承、保护和弘扬饮食文化。通过拉动地方特色产品的消费,支持当地渔业和农业发展,以保护河流、海洋等重要的自然资源。食文化馆还举办饮食教育和烹饪教室活动,充分利用当地食材,传播膳食知识,指导人们如何做到重视饮食健康和营养均衡。活动面向全年龄段阶层,甚至小学生们也经常来这里学习鱼的处理方法、传统日本料理的做法。小滨市通过保护饮食文化和启迪年轻一代,为独特的乡土料理发展奠定了坚实的基础。

MIKETSUKUNI WAKASA OBAMA FOOD MUSEUM


The Wakasa Obama Food Culture Museum opened in September 2003 to advance the city’s food-related community-development goals. The first-floor exhibits showcase food replicas of Japanese cuisine, with an emphasis on local specialties and food history. There is also a game that focuses on the Mackerel Road (the route over which mackerel was once transported from Obama to the ancient capital of Kyoto), a model of traditional machiya townhouse architecture, and the Kitchen Studio, where visitors can make and eat Japanese dishes. Reservations are required to register for cooking classes. On the second floor, the Wakasa Workshop gives visitors a chance for hands-on experience making traditional crafts such as Japanese paper, Wakasa lacquer chopsticks, and agate stone work, as well as food models. Local craftspeople can be observed working on-site, and their crafts can be purchased from the adjacent gift shop. In the neighboring building is the restaurant Hama no shiki, specializing in Wakasa Obama cuisine. On the third floor of the main museum building, there is a public bathhouse with sweeping views of Wakasa Bay. The baths infused with seaweed and Chinese medicine are popular with local residents, and are said to promote all-around wellness. Please be aware that visitors with tattoos are not allowed to use the bath facilities.


The museum takes a holistic approach to food culture. It promotes the use of regional products and supports nearby fishing and agricultural industries, thereby encouraging conservation of the region’s rivers, streams, ocean, and other natural resources. The museum also provides food education and cooking classes for all ages. Schoolchildren often visit the museum to learn skills such as carving fish and Japanese cooking. Classes emphasize food literacy, the use of locally sourced ingredients, and the preparation of healthy, balanced meals. By preserving the local food heritage and educating younger generations, the city hopes to ensure the future of its prized regional cuisine.


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