Title Sushi

  • Fukui
Topic(s):
Cuisine/Food Culture Activities Regional Specialties
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
251-500
FY Prepared:
2019
Associated Tourism Board:
OBAMAshokutononokeishochijikkoiinkai
Associated Address:
3-4-4 Kawasaki, Obama-shi , Fukui

寿司

なれずし

現代の寿司の前身である「なれずし」は、塩漬けの魚と炊いたご飯を組み合わせて発酵させることで作られます。このような魚の調理法は、稲作が行われ、淡水魚が捕れた東南アジアの地域に起源があります。日本で最初に書かれた寿司の記録は、8世紀に遡ります。また、日本の重要な歴史書、延喜式によると、平安時代(794–1185)にはアユやフナなどの淡水魚が一般的に寿司に使われる魚でした。考古学的な調査では、若狭の貝や小鯛のなれずしが平城京に送られたことがわかっています。なれずしの米は発酵させるために使用され、魚の部分だけが食べられました。


半なれ寿司と現代の寿司

室町時代(1336~1573)に寿司は劇的に変わりました。 数日から1か月、発酵をさせた新しいタイプの半なれ寿司は早いうちに食べられる寿司でした。魚は酸味を帯び始めたばかりで、米はまだ乳酸の発酵によってどろどろしていませんでした。 歴史上初めて、魚と米の組み合わせが寿司として食べられたのです。 これは米が歴史的に日本の主食であったため、大きな変化でした。 酢飯と生の魚で作られた現代の寿司は、19世紀に人気を博しました。


今日の小浜市での寿司

小浜市では、サバとニシンの寿司が地元の名物です。にしんの寿司は、乾燥させたにしんを米のとぎ汁に一晩漬け、麹と塩、大根と人参、たかのつめなどの層にして、重しを載せて2週間ほど漬けたものです。小浜の正月で人気の料理です。サバは多くの場合、押し寿司のスタイルで提供されています。魚を敷いた箱にお米を入れて押し込みます。その後、一つ一つの寿司に切り分けられます。押し寿司は地元のお店で販売されており、若狭おばま食文化館のキッチンスタジオではサバの押し寿司の作り方を訪問者に教えています。


發酵壽司(Narezusi)


發酵壽司是現代壽司的祖先,用鹽醃制過的魚肉與米飯一起發酵而成。這種魚類料理起源於水稻種植業和淡水魚業盛行的東南亞。日本最早有關壽司的記載可追溯到8世紀下半葉。據日本重要史書《延喜式》記載,平安時代(794-1185)人們通常使用香魚和鯽魚等淡水魚製作壽司。考古調查也發現,由若狹地區產的貝類和小鯛魚製作的發酵壽司曾被運往平城京(今奈良市)。發酵壽司只吃魚肉部分,稻米僅為了發酵,一般不食用。


半發酵壽司與現代壽司

室町時代(1336-1573)出現了半發酵壽司,它極大改變了壽司的形態。半發酵壽司發酵時間短,僅僅幾天或一個月左右便可食用。這個階段的魚肉剛開始帶有酸味,米飯也還沒有因乳酸發酵變成糊狀,狀態還算比較新鮮。這是歷史上首次出現魚肉和米飯可同時食用的壽司。19世紀時,使用醋飯和生魚製作的現代壽司開始獲得人們的普遍喜愛。


小濱壽司

鯡魚壽司和鯖魚壽司是小濱的特產。鯡魚壽司在新年宴席上很有人氣。製作時,通常先將鯡魚乾在洗米水中浸泡一晚,再分層放入米麴、鹽、白蘿蔔、紅蘿蔔和朝天椒等配料,然後壓上重物醃制兩周左右即可食用。而製作鯖魚壽司則是,先在木盒底部填滿魚肉,再放入大量米飯壓緊,最後切成適當大小。這與一般在捏成長方形的米飯上覆蓋生魚片的做法不同,稱為「押壽司」。押壽司在當地商店就能購買到,御食國若狹小濱食文化館的烹飪教室也開設有專門的課程教人們如何製作鯖魚押壽司。

寿司


发酵寿司(Narezusi)

发酵寿司是现代寿司的祖先,用盐腌制过的鱼肉与米饭一起发酵而成。这种鱼类料理起源于水稻种植业和淡水鱼业盛行的东南亚。日本最早有关寿司的记载可追溯到8世纪下半叶。据日本重要史书《延喜式》记载,平安时代(794-1185)人们通常使用香鱼和鲫鱼等淡水鱼制作寿司。考古调查也发现,由若狭地区产的贝类和小鲷鱼制作的发酵寿司曾被运往平城京(今奈良市)。发酵寿司只吃鱼肉部分,大米仅为了发酵,一般不作食用。


半发酵寿司与现代寿司

室町时代(1336-1573)出现了半发酵寿司,它极大改变了寿司的形态。半发酵寿司发酵时间短,仅仅几天或一个月左右便可食用。这个阶段的鱼肉刚开始带有酸味,大米也还没有因乳酸发酵变成糊状,状态还算比较新鲜。这是历史上首次出现鱼肉和大米可同时食用的寿司。19世纪时,使用醋饭和生鱼制作的现代寿司开始获得人们的普遍喜爱。


小滨寿司

鲱鱼寿司和鲭鱼寿司是小滨的特产。鲱鱼寿司在新年宴席上很有人气。制作时,通常先将鲱鱼干在淘米水中浸泡一晚,再逐层放入米麴、盐、萝卜、胡萝卜和朝天椒等配料,然后压上重物腌制两周左右即可食用。制作鲭鱼寿司则是,先在木匣底部填满鱼肉,再放入大量大米压紧,最后切成适当大小。这与一般在捏成长方形的米饭上覆盖生鱼片的做法不同,称为“押寿司”。押寿司在当地商店就能购买,御食国若狭小滨食文化馆的烹饪教室也开设有专门的课程教人们如何制作鲭鱼押寿司。

Sushi


Nare-zushi

Nare-zushi, the precursor to modern sushi, is prepared by combining salted fish with cooked rice and allowing it to ferment. This style of fish preparation has origins in various parts of Southeast Asia where freshwater fish were used in rice-paddy aquaculture systems. The first written record of sushi in Japan dates back to the latter half of the eighth century. According to an important Japanese historical text, the Engishiki, freshwater fish such as sweetfish (ayu) and crucian carp (funa) were common types of sushi during the Heian period (794–1185). Archaeological evidence shows that shellfish and snapper nare-zushi from Wakasa was sent to the emperor’s residence, Heijo Palace. Nare-zushi rice was solely used for its role in the fermentation process, and only the flesh of the fish was eaten.



Hannare-zushi and modern sushi

Sushi changed dramatically in the Muromachi period (1336–1573) with the emergence of a new style of sushi called hannare-zushi. This was eaten when the preparation was fresher, after only a few days to one month of fermentation. At this stage, the fish had just begun to sour and the rice had not yet turned mushy from lactic acid fermentation. This marked the first time in history that a combination of fish and rice was eaten as sushi. Modern sushi, which is made from vinegared rice and raw fish, gained popularity in the nineteenth century.



Sushi in Obama today

In Obama, herring sushi and mackerel sushi are local specialties. Herring sushi is prepared by soaking dried herring fillets overnight in togijiru, the starchy water drained off when washing rice. The fillets are then stacked in layers with koji, salt, daikon radish, carrot, and takanotsume chili peppers. A weight is placed on top, and the herring is left to age for approximately two weeks. Herring sushi is a popular dish during New Year celebrations in Obama. Mackerel sushi is usually prepared in the oshi-zushi style: A large amount of rice is pressed into a box with a layer of fish, rather than being formed into individual oblong balls by hand and topped with fish. The block is then cleanly cut into individual pieces. Oshi-zushi is sold at shops in Obama, and the Kitchen Studio at the Miketsukuni Wakasa Obama Food Culture Museum offers visitors the chance to learn how to make mackerel oshi-zushi.


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