Title Hachimori Fish Market

  • Akita
Topic(s):
Villages/Towns Cuisine/Food Culture
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2020
Associated Tourism Board:
akitashirakami kankorenraku choseikyogikai

地元で獲れた新鮮な魚介類は、八森魚市場の主力商品であり、この魚市場の多くの屋台では漁師とその家族が働いている。地元農家が栽培した旬の野菜や、白神山地の森で採れた山菜と並んで魚が販売されている。そばやうどん、おにぎりやその他の軽食を販売している屋台もある。買った魚をその場で捌いてもらい、屋内の炉端焼きコーナーで食べることもできる。


市場の漁獲量は季節によって変わる。メバルは、タコや岩牡蠣とともに年初に販売される。春は、真イカや真鯛が旬である。秋になるとアワビや他の多くの貝が大漁になる。地元の名物であるハタハタは、年末に入荷されると多くの客を魅了する。八森魚市場はホッケを使った「つみれ汁」も有名である。


屋台の店主は、自分たちが売っている魚介類について豊富な知識を持っており、どのように調理して食べるのが一番おいしいかをいつも喜んで説明してくれる。客との交流は市場の特徴であり、ここでの買い物はスーパーマーケットでの買い物とは異なる体験になる。日本語がほとんどまたはまったく話せない観光客も、どのようにして魚が選ばれ、捌かれ、上手に薄切りにされるかを見ることができる。


炉端焼きコーナーと食事処はわずかな料金で利用できるので、購入したものをすぐに料理して楽しむことができる。八森魚市場は土曜と日曜に営業している。


八森觀光市場


八森觀光市場的主打產品是當地新鮮海產,市場內的許多攤位由漁民和他們的家人直接經營。除了海鮮,這裡還能找到當地農民種植的當季蔬菜和出自白神山地森林裡的山菜(野菜)。此外,市場內也設有售賣蕎麥麵、烏龍麵、飯糰和其他簡餐的小吃攤。購買的鮮魚可以委託小販們現場宰殺處理,然後在一處特別劃出的室內「爐端燒」區現烤現吃。

這裡出售的海產隨季節變化而有所不同。年初有眼張魚(無備平鮋)、章魚和岩牡蠣;春天是北魷(真烏賊)和真鯛上市的季節;秋季是享用鮑魚和各種其他貝類的最好時節;到了年末,當地特產「HATAHATA」(日本叉牙魚)便成為了許多人專程遠道而來的理由。此外,八森觀光市場還有另一道有名的當地小吃,當地稱「つみれ汁」(tsumire-jiru),是將遠東多線魚的魚肉剁碎後做成的魚丸湯。

小販們對自家出售的海鮮暸若指掌,並且樂於將最好的做法和吃法介紹給客人。這樣的互動是八森觀光市場最大的特色,而它所帶來的,正是與常規超市截然不同的獨特體驗。遊客即便日語水準不佳,甚至語言完全不通,光看專業人士熟練挑選、清洗、切片處理不同魚類,就大飽眼福。

只需付少許入場費,遊客便可以帶著剛剛購買的新鮮食品到爐端燒餐飲區當場烹煮並享用美味。一般情況下,八森觀光市場每週六、週日營業,出發前建議先上網站(www.shirakami.or.jp/~kankouichi/)查詢詳情。

八森观光市场


八森观光市场的主打产品是本地新鲜海产,市场内的许多摊位由渔民和他们的家人直接经营。除了海产,在这里还能找到本地农民种植的应季蔬菜和出自白神山地森林里的山菜(野菜)。此外,市场内也设有售卖荞麦面、乌冬面、饭团和其他简餐的美食摊。购买的鲜鱼可以委托摊主现场宰杀处理,然后拿到一处特别辟出的室内“炉端烧”区域现烤现吃。

这里出售的海产随季节变化而有所不同。年初有眼张鱼(无备平鲉)、章鱼和岩牡蛎;春天是日本鱿鱼(真乌贼)和真鲷上市的季节;秋季是享用鲍鱼和各种其他贝类的最好时节;到了年末,本地特产“HATAHATA”(日本叉牙鱼)便成为了许多人专程远道而来的理由。此外,八森观光市场还有另一道有名的本地小吃,当地称“つみれ汁”(tsumire-jiru),是将远东多线鱼的鱼肉剁碎后做成的鱼丸汤。

摊主们对自家出售的海产品了如指掌,并且乐于将最好的做法和吃法介绍给客人。这样的互动是八森观光市场最大的特色,而它所带来的,正是与常规超市截然不同的独特体验。来访者即便日语水平不佳,甚至于语言完全不通,光看专业人士熟练挑选、清洗、切片处理不同鱼类,也必定会大饱眼福。

仅需支付少许入场费,来访者便可以带着刚刚购买的新鲜食品到炉端烧餐饮区当场烹制并享用美味。正常情况下,八森观光市场每周六、周日营业,出行前建议登录网站(www.shirakami.or.jp/~kankouichi/)查询详情。

Hachimori Fish Market


Locally caught fresh seafood is the mainstay of the Hachimori Fish Market, where many of the stalls are staffed by fishermen and their families. The fish are sold alongside seasonal vegetables from local farms and wild vegetables gathered in the forests of Shirakami Sanchi. There are also stalls with soba and udon noodles, rice balls, and other light meals. Vendors will even clean the fish for on-the-spot dining in the in-house grilling area.


The market’s catch changes with the season. Black rockfish (mebaru) are available early in the year, along with octopus and iwagaki oysters. In spring, squid (maika) and red sea bream (madai) are in season. By autumn, abalone (awabi) and many other shellfish are plentiful. Japanese sandfish (hatahata) is a local specialty that draws a lot of customers when it arrives at year’s end. Hachimori Fish Market is also known for another local delicacy—a soup called tsumire-jiru that is made with minced Okhotsk Atka mackerel (hokke).


The vendors have a wealth of knowledge about the seafood they sell, and are happy to explain the best ways to prepare and eat it. This interaction with customers is a defining characteristic of the market and makes for a unique experience compared to shopping at supermarkets. Visitors with little or no Japanese ability can still watch how different fish are selected, cleaned, and expertly sliced.


The grilling corner and dining area are available for a nominal fee, allowing customers to cook and enjoy their purchases right away. Hachimori Fish Market is open on Saturdays and Sundays.


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