Title Warehouses in Minamihama District

  • Hokkaido
Topic(s):
Historic Sites/Castle Ruins
Medium/Media of Use:
App, QR code, etc. Pamphlet Web Page
Text Length:
251-500
FY Prepared:
2023
Associated Tourism Board:
otarushi nihon isan suishin kyogikai

南浜地区倉庫群


内陸の鉱山から小樽港に石炭を輸送するため1882年に北海道初の鉄道が開業し、この町の経済と人口は急成長しました。拡大する港の需要を満たすため、新たな土地が海沿いに造成されました。1889年には、埋め立て地に堺町、色内、北浜、南浜という新しい地区が誕生し、この町の商業中心地となりました。20世紀初めには、卸売業者が南浜地区の堺町通りに倉庫や商店を建て、その多くは現在も残っています。


一部の卸売業者は北海道産の豆類などの生活必需品に投機しました。彼らはこれらを大量に安く買い付け、その後価格が上がるときまで貯蔵することで財を成しました。旧木村倉庫、旧嶋谷倉庫、旧高橋倉庫は小樽の過去の繁栄を思い起こさせるものであり、この町の近年の経済復興のシンボルとして存在しています。


旧木村倉庫

木村倉庫は1894年に建てられ、木村家が所有していた9つの倉庫のうち唯一現在も残っている倉庫です。当初は小樽沖の海域で漁獲されたニシンから作られた肥料を貯蔵するために使用されていました。肥料は本州南西部の藍畑や綿畑に出荷されました。この倉庫には、手車用のガイドレールを取り付けた港から倉庫までつながっている石の廊下など、元々あった多くの特徴が残っています。20世紀半ばに乱獲によりニシン産業が衰退すると、乾物を貯蔵するためにこの倉庫を使用するようになりました。主要港としての小樽の地位はしだいに消え去り、1960年代までに、このあたりの他の多くの倉庫や商店と同じように、木村倉庫はもぬけの殻となりました。この倉庫は1983年に北一硝子により改修され、小売店兼レストランとなりました。この歴史建造物の改修と再利用が成功を収めた後、他の企業も堺町通り沿いや小樽運河近くの旧倉庫をオープンさせ、魅力的なショッピングエリアを作り上げました。


旧嶋谷倉庫

嶋谷倉庫は1892年に蒸気船会社である嶋谷汽船のために建てられました。この倉庫は、凝灰岩を木の骨組みに固定して造られています。石の厚みは15センチほどで、上部にある小窓には鋼製の鎧戸と扉が取り付けてあり、火災から建物の内部を守る役割をしていました。1880年から1910年にかけて、小樽では大火災が16回発生しました。この火災により木造建造物は壊滅しましたが、嶋谷倉庫やこの町周辺の他の石造り倉庫は、ごくわずかな被害ですみました。この倉庫は、現在カフェとして一般に公開されています。


旧高橋倉庫

高橋倉庫は米や海産物を販売し、味噌や醤油を生産していた高橋家により、1923年に建てられました。高橋家は、20世紀初めに、生活必需品に投機すること、つまり、小豆を買い占め、その後価格が上がるときまで貯蔵してから販売して利益を得ることで、財を成しました。この倉庫は1989年に改修され、ステンドグラス美術館としてオープンし、イギリスやヨーロッパの教会で実際に使用されていたものを元の状態に修復したステンドグラス窓を展示しています。

Warehouses in Minamihama District


After Hokkaido’s first railway opened in 1882 to carry coal from inland mines to Otaru for shipping, the economy and population of the city grew rapidly. Land reclamation efforts created additional areas along the coast to accommodate the needs of the expanding port. The new districts of Sakaimachi, Ironai, Kitahama, and Minamihama were established on reclaimed land in 1889, forming the city’s commercial center. Wholesalers built warehouses and stores on Sakaimachi Street in the Minamihama district in the early twentieth century, many of which remain. 


Some wholesalers made their fortunes by speculating on commodities such as beans grown in Hokkaido. They bought them cheaply in bulk, then stored them until prices rose. The former Kimura, Shimatani, and Takahashi Warehouses in the Minamihama district are reminders of Otaru’s past prosperity and symbols of the city’s recent economic revival.


Former Kimura Warehouse

The Kimura Warehouse was built in 1894 and is the only remaining warehouse of nine owned by the Kimura family. It was first used to store fertilizer made from herring caught in the waters off Otaru. The fertilizer was then shipped to the indigo and cotton fields of southwestern Honshu. The warehouse retains many of its original features, including a stone corridor with rails for guiding hand carts from the port into the warehouse. After the herring industry collapsed in the mid-twentieth century due to overfishing, the warehouse was used to store dry goods. Otaru’s position as a major port gradually diminished and by the 1960s the Kimura Warehouse, like many other warehouses and stores in the area, was left empty. The warehouse was renovated by Kitaichi Glass in 1983 to serve as a retail store and restaurant. After the successful restoration and repurposing of the historical building, other businesses opened in former warehouses along Sakaimachi Street and around the canal, creating an attractive shopping area. 


Former Shimatani Warehouse 

The Shimatani Warehouse was built in 1892 for steamship company Shimatani Kisen. It is built of volcanic tuff fixed to a wooden frame. The stone is around 15 centimeters thick and, along with the metal door and metal shutters on the small upper windows, it protected the contents from fire. Between 1880 and 1910, there were 16 large fires in Otaru. These devastated the wooden buildings but caused minimal damage to the Shimatani Warehouse and the other stone-clad warehouses around the city. The warehouse is now open to the public as a café. 


Former Takahashi Warehouse

The Takahashi Warehouse was built in 1923 by the Takahashi family, who sold rice and seafood and produced miso and soy sauce. The family became wealthy through commodity speculation in the early twentieth century, buying up adzuki beans and storing them until the price rose to sell for a profit. In 1989, the warehouse was renovated and opened as a stained glass museum, exhibiting stained glass windows recovered from churches in England and Europe.

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