標題 《會津農書》

  • 福島
類別:
史蹟、城蹟 飲食、飲食文化
媒體用途種類:
看板 網頁
字數:
251-500
編寫年度:
2022
地區協議會名稱:
aizuwakamatsushi shokutono nokeshochi suishinkyogikai

The Aizu Book of Agriculture


Aizu is known for its high-quality rice and produce, and farmers draw on centuries of specialized knowledge about techniques suited to local conditions. Regional agriculture developed rapidly in the early part of the Edo period (1603–1867), and much of the credit for this lies with Saze Yojiemon (1630–1711), a local farmer and village leader. He produced several books about farming techniques based on careful observation and his own experience building a sound base for agricultural practices throughout Aizu.

Yojiemon was born in the village of Makunouchi, now part of Aizu-Wakamatsu. He published the first and most famous of his books, Aizu nosho (Aizu Agricultural Manual), in 1684. He described his experiences and the outcome of his experiments, along with practices of other farmers in the district. The book soon attracted the attention of local leaders, who were eager to borrow it and apply the knowledge in their own villages.

Spreading knowledge

The book was written in Chinese characters, which made it difficult for many farmers of the time to read. Yojiemon therefore came up with a clever way to introduce the contents of his book to them. He produced Aizu uta nosho (Aizu Agricultural Song Manual), which presented the book’s content in the form of waka, a traditional type of short poem or song. Because farmers could easily memorize the waka, Yojiemon’s work could reach a much broader audience. He continued to write about and advise on agricultural practices in Aizu, and he was officially commended in 1689 for his services and achievements.

Visitors can learn more about Aizu nosho and regional agricultural history in the Fukushima Museum, located near Tsuruga Castle.

会津農書


会津は良質な米と農産物の産地として知られ、現在の農家にはその土地に適した専門的な技術が何世紀にもわたって伝えられています。江戸時代初期(1603–1867)に農業が急速に発展しました。それは、会津の農民であり村のリーダーでもあった佐瀬与次右衛門(1630-1711)の功績によるものです。彼は、会津の農業基盤を築くため、自らの体験をもとに農業技術に関する書物を数多く残しました。


与次右衛門は幕の内村(現在の会津若松市の一部)に生まれました。1684年に最初で最も有名な著書『会津農書』を出版しました。自身の経験や実験の結果、そして他の農民の実践を記したものです。この本はすぐに地域のリーダーたちの関心を集め、それを自分たちの村に応用することにしました。

知識の普及

この本は漢字で書かれていたため、当時の農民には読みにくいものでした。そこで、与次右衛門は、本の内容を紹介するための工夫を凝らし、会津の農業技術を和歌で表現した『会津歌農書』を作成しました。和歌は覚えやすいので、与次右衛門の作品はより多くの人の目に触れることになりました。その後も会津の農業について執筆や助言を行い、1689年にその功績が認められ、正式に表彰されました。

鶴ヶ城の近くにある福島県立博物館では会津農書や会津の農業の歴史について詳しく知ることができます。

《会津农书》


会津以高品质的大米和农产品而闻名,而适合当地条件的农业技术知识已被当地农户传承了数百年。在江户时代(1603-1867)早期,会津地区农业发展迅速,这在很大程度上归功于农业研究家兼村长的佐瀬与次右卫門(1630-1711)。他根据细致观察和自身经验编写了数本关于农业技术的书籍,为整个会津地区的农业奠定了坚实基础。

佐瀬与次右卫門出生的幕内村,现在是会津若松的一部分。1684年,他出版了第一本也是他最负盛名的书籍《会津农书》。书中描述了他的经验和实验成果,以及会津地区其他农民的一些实践。这本书很快受到了当地官员们的重视,并在各自的村庄里付诸应用。


传播知识

这本书用汉字写就,当时的许多农民很难读懂。为此,佐瀬与次右卫門想出了一个巧妙的方法。他编制了《会津歌农书》,用和歌(日本传统的诗歌形式)来介绍书中大意。和歌易于记忆,因此令更多人能够了解这本书。之后,他继续为会津的农业撰写文章、提供建议,并因这些功绩和成就于1689年得到了官方表彰。

来访者可以在位于鹤城附近的福岛县立博物馆,了解更多关于《会津农书》和本地农业的历史。

《會津農書》


會津以高品質的大米和農產品而聞名,而適合當地條件的農業技術知識已被當地農家傳承了數百年。在江戶時代(1603-1867)早期,會津地區農業發展迅速,這在很大程度上歸功於農業研究家兼村長的佐瀬與次右衛門(1630-1711)。他根據細緻觀察和自身經驗編寫了數本關於農業技術的書籍,為整個會津地區的農業奠定了堅實基礎。

佐瀬與次右衛門出生的幕內村,現在是會津若松的一部分。1684年,他出版了第一本、也是他最負盛名的書籍《會津農書》。書中描述了他的經驗和實驗成果,以及會津地區其他農民的一些實踐。這本書很快受到了當地官員們的重視,並在自己的村莊裡實際應用。


傳播知識

這本書以漢字書寫,這對當時的許多農民來説很難讀懂。為此,佐瀬與次右衛門想出了一個巧妙的方法。他撰寫了《會津歌農書》,用和歌(日本傳統的詩歌形式)來介紹書中大意。和歌易於記憶,因此令更多人能夠了解這本書。之後,他繼續為會津的農業撰寫文章、提供建議,並因這些功績和成就於1689年得到了官方表彰。

遊客可以在位於鶴城附近的福島縣立博物館,了解更多關於《會津農書》和地區農業歷史的情況。

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