Title Sukyoji Temple

  • Hyogo
Topic(s):
Cuisine/Food Culture Shrines/Temples/Churches Activities
Medium/Media of Use:
Web Page
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2019
Associated Tourism Board:
Visit Kinosakisenryakukaigi

宗鏡寺

1392年に建てられたこの重要な寺は何世代にも渡って参拝の場として利用され、江戸時代(1603~1867年)になって仏僧の沢庵宗彭により再興されました。宗彭は彼の名前に因んだ大根の酢漬け、沢庵を生み出したことでも知られています。そのため、多くの地元民がこの寺を「沢庵寺」と呼んでいます。


ありがたく体験できる数多くのものがあるこの寺の境内は、訪れる価値のある場所です。本堂(メインホール)裏を回って静かな庭園へ足を踏み入れましょう。そこは青々とした緑に溢れており、小さな池、そして後期の大名と沢庵宗彭に捧げられた記念遺跡があります。この庭園はまた、鮮やかな赤、橙、黄色へと木の葉が紅葉する秋にも人気の場所です。


宗鏡寺のその他の見所には、訪問客が利用できる座禅瞑想体験や仏教の精進料理も含まれます。座禅瞑想の練習は、座った姿勢で瞑想しながら行います。通常これは、境内にある特別な瞑想用のお堂で20分かけて実施します。このお堂は、日本のエレクトロニクス製品企業、パナソニック創立者の松下幸之助によって寄贈されました。寺における食の伝統、精進料理の味や一般的な仏教の野菜料理に興味がある人には必見です。


宗鏡寺


該寺建於1392年,長年累月,香客不斷。1616年,因佛僧澤庵宗彭而再度興盛。澤庵宗彭還將曬乾的蘿蔔用米糠醃漬,研製出一種名為「澤庵」的經典日式醃菜。為此,當地不少百姓均稱該寺為「澤庵寺」。

本堂後面有一座優美的庭園,滿眼翠綠,小池漣漣,園內老舊建築,彷彿訴說著江戶時代(1603-1868)末期當地領主與澤庵宗彭的典故。進入秋季,庭園的紅葉應接不暇,也是人氣賞楓勝地。

宗鏡寺的特色在於,遊客可以體驗坐禪、佛教精進料理(素齋),還有抄經、摹畫佛像、劈柴、傳統灶台煮飯等活動。坐禪之人以坐姿冥想,通常在寺院內的坐禪專用佛堂靜坐20分鐘。該佛堂由日本著名電子產品企業松下公司創立者——松下幸之助先生捐資而建。此外,如果對寺院傳統菜餚感興趣,一定不要錯過品嚐經典的佛教素齋——精進料理的難得機會。

另外,到訪此地的遊客有機會購得該寺專屬的御朱印帳(蓋有印章的寺廟參拜證明),上面印有澤庵和尚的題字「桃華悟道」,以及出石城主仙石家的家徽「永樂通寶」刺繡,貴重稀有。順便一提的是,「桃華悟道」是中國唐代末年靈雲禪師的禪語。

宗镜寺


该寺建于1392年,长久以来,香客不断。1616年,因佛僧泽庵宗彭而再度兴起。泽庵宗彭还将晒干的萝卜用米糠腌渍,发明了一种名为“泽庵”的经典日式腌菜。为此,当地不少百姓都称该寺为“泽庵寺”。

本堂后面有一座优美的庭园,满眼翠绿,小池涟涟,园内古老建筑,仿佛诉说着江户时代(1603-1868)末期当地领主与泽庵宗彭的故事。到了秋季,庭园的红叶美不胜收,也是人气赏枫胜地。

宗镜寺的特色在于,游客可以体验坐禅、佛教精进料理(素斋),还有抄经、摹画佛像、劈柴、传统灶台煮饭等活动。坐禅之人以坐姿冥想,通常在寺院内的坐禅专用佛堂静坐20分钟。该佛堂由日本著名电子产品企业松下公司创立者——松下幸之助先生捐资建造。此外,如果对寺院传统菜肴感兴趣,千万不要错过品尝经典的佛教素斋——精进料理的难得机会。

另外,到访此地的游客还有机会购得该寺特有的御朱印帐(盖有印章的寺庙参拜证明),上面印有泽庵和尚的题词“桃华悟道”,以及出石城主仙石家的家徽“永乐通宝”刺绣,珍贵稀有。顺便一提的是,“桃华悟道”是中国唐朝末年灵云禅师的禅语。

Sukyoji Temple


Built in 1392, this temple was used as a place of worship by many generations and was re-established by the Buddhist priest Takuan Soho in 1616. Takuan is also known as the inventor of takuan a type of pickle made by marinating dried daikon radish in rice bran, and because of this, many locals call Sukyoji the “Takuan Temple.”


Around the back of the main hall (hondo) is the temple’s attractive garden, a peaceful place filled with lush greenery, a small pond, and memorials to a local daimyo of the late Edo period (1603–1868) and Takuan Soho. The gardens are also a popular spot for enjoying the autumn foliage.


Other highlights of Sukyoji Temple include the zazen meditation experience and Buddhist cuisine (shoin ryori) available to visitors. Zazen meditation involves meditating while in a sitting posture and is usually done for about 20 minutes in a special meditation hall on the temple grounds. This particular hall was built on the initiative of Konosuke Matsushita, the founder of the Japanese electronics corporation Panasonic. For those interested in the temple’s culinary traditions, a taste of shojin ryori, the typical vegetarian Buddhist cuisine, is a must.


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