Title 【Tea Ceremony Experience】

  • Shiga
Topic(s):
Historic Sites/Castle Ruins Activities Public Works & Institutions (Museums, etc.)
Medium/Media of Use:
Pamphlet
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2019
Associated Tourism Board:
ippanshadanhojinomitsurizumubodo
Associated Address:
1-1 Konkicho, Hikone-shi , Shiga

お茶席


伝統的な日本の茶道には多くの複雑なステップが含まれている。小さな火を灯し、お湯でお茶をたて、提供し、飲むという過程全体を網羅している。彦根城博物館の茶道体験には、茶道の最も楽しい部分(すなわち、お茶を飲むこと!)だけが含まれている。茶道のように、抹茶には伝統的な和菓子が添えられている。茶道体験に参加するときは、次の手順に従う。


1.最初に、抹茶の苦味に味覚を慣らすための和菓子がのった小さな皿を受け取る。

和菓子は一口で食べるのではなく、提供された菓子楊枝で口に入れるのに無理のないサイズに小さく切って、少しずついただく。

2.給仕の人が、抹茶の入ったお茶碗を持ってきて、茶碗の装飾的な特徴がある正面をあなた向けて出す。

3慌てないで両手でお茶碗を取り上げ、右手で保持しながら、左手の手のひらにゆっくりとお茶碗を置く。

4.茶碗を自分の目の高さのすぐ下で持つ。

5.茶碗の側面を右手で丸く持ち、茶碗の図柄があなたから離れる方向に向くまで茶碗をゆっくりと時計方向に回す(左手のひらに乗せたままで)。

6.ゆっくりと数回小口でお茶を飲む。

7. 5に戻り、茶碗を正面の図柄が自分の方を向くまで時計方向に回す。

8. 一旦止まって茶碗の図柄を鑑賞する。

9.茶碗を静かにテーブルに戻す。


小さなお辞儀をして、スタッフにあなたが終了したことを知らせ、感謝の気持ちを伝える。


茶道體驗


日本傳統茶道流程十分繁複,包含了點火、煮水泡茶、奉茶和飲茶整套環節,但在彥根城博物館的茶道體驗中,您可以去繁從簡,只享受茶道中最有趣的部分——品嚐抹茶和傳統日式點心。

茶道體驗時,請您遵循以下步驟:

  1. 首先,您會拿到一個盛有日式點心的小盤子,點心的甘味用於中和抹茶的苦味。
    請勿一口吃完,可以用我們提供的竹籤將點心切成小塊後細細品嚐。
  2. 工作人員會端來裝有抹茶的茶碗,並將有花紋的正面朝您遞上。
  3. 請雙手接過茶碗,並用右手慢慢地將茶碗放在左手掌上。
  4. 將茶碗舉到自己眼睛位置的正下方。
  5. 用右手扶著茶碗,然後將茶碗有花紋的一面以順時針方向緩緩轉向外側(放在左手掌上轉動)。
  6. 小口小口地分幾次啜飲茶水。
  7. 返回第5步,將茶碗以逆時針方向轉動,直到花紋面向自己。
  8. 仔細欣賞茶碗花紋。
  9. 將茶碗輕輕放回桌面。

向服務員微微鞠躬,示意自己已經結束品茶,並表達感謝之意。

另外,茶室附近還有能樂舞台,您可以在舒適的氛圍中體驗日本傳統文化。

茶道体验


日本传统茶道流程十分繁复,包括了点火、煮水泡茶、奉茶和饮茶的整套环节。但在彦根城博物馆的茶道体验中,您可以去繁从简,只享受茶道中最有趣味的部分——品尝抹茶和传统日式点心。

茶道体验时,请您遵循以下步骤:

  1. 首先会上一道装在小盘子里的日式点心。请勿一口吃完,可以用配套的竹签将点心切成小块后细细品尝。点心的甘味可以中和抹茶的苦涩。
  2. 服务员会端来装有抹茶的茶碗,并将有花纹的正面朝您递上。
  3. 请双手接过茶碗,并用右手慢慢地将茶碗放在左手掌上。
  4. 将茶碗举到自己眼睛位置的稍下方。
  5. 用右手扶住茶碗,将有花纹的一面按顺时针方向缓缓转向外侧(请放在左手掌上转动)。
  6. 轻轻地分几次啜饮茶水。
  7. 返回第5步,将茶碗按逆时针转动,直到花纹面向自己。
  8. 仔细欣赏茶碗花纹。
  9. 将茶碗轻轻放回桌面。

向服务员微微鞠躬,示意自己已品完茶,并表达感谢之意。

此外,茶室附近还有能乐舞台,您可以在舒适的氛围中观赏日本传统文化。

Tea Ceremony Experience

A traditional Japanese tea ceremony involves many intricate steps and encompasses the entire process of lighting a small fire, brewing tea, serving, and drinking. The Hikone Castle Museum tea ceremony experience contains only the most enjoyable part of the tea ceremony: drinking the tea! As in a full tea ceremony, the powdered green tea (matcha) is accompanied by traditional Japanese sweets. When participating in the tea ceremony experience, follow the steps below:


1. First, you will receive a small plate with a Japanese-style confection (wagashi) to prepare your palate for the bitterness of the matcha. Rather than eating it in a single bite, cut the sweet into bite-sized pieces with the utensil provided and eat a little at a time.

2. The server will bring you a bowl of matcha, with the decorative feature of the bowl facing you.

3. Slowly pick up the bowl with both hands. While still holding it in your right hand, place the bowl in the palm of your left.

4. Hold the bowl in front of you, just below eye level.

5. Cup the side of the bowl with your right hand, and (still resting on your left palm) slowly turn it clockwise until the feature is facing away from you.

6. Drink the tea slowly in several sips.

7. Reverse the motion of step 5, rotating the bowl counterclockwise until the front feature is facing toward you.

8. Pause to admire the artwork on the bowl.

9. Return the bowl gently to the table.


Giving a small bow will signal to the staff that you are finished and communicate your gratitude.


Search