Title Forging Japanese Swords

  • Ishikawa
Topic(s):
Regional Specialties
Medium/Media of Use:
App, QR code, etc.
Text Length:
≤250 Words
FY Prepared:
2022
Associated Tourism Board:
Ishikawa Crafts and Cultural Heritage Digital Contents Promotion Council

日本刀の鍛造


日本刀は、湾曲した片刃の刃物で、非常に強い鋼と複雑な鍛え肌・地肌や刃文で知られている。1955年、日本刀づくりは重要無形文化財に指定された。


日本刀の特徴は、鍛錬と焼き入れの方法にある。原料は不純物の少ない砂鉄で、これを炭と混ぜて製錬し、鍛錬して玉鋼(たまはがね)と呼ばれる鋼を作る。玉鋼の塊を何度も折り曲げ、打ち延ばすことで不純物を取り除き、炭素を均一に分散させることで、高品質な多層鋼に仕上げる。刃を熱し、焼き入れする前に粘土を混ぜたものを刃先以外のすべての部分に塗ることで、全く独自の刃文をつけることができる。最後に刃を磨き上げ、なかご(柄の内側に納まる部分)に鍛冶職人の銘を刻む。


それ以前の刀も存在するが、真の日本刀の起源は平安時代(794-1185)の太刀と呼ばれる長く湾曲した刀の出現にある。15世紀から16世紀にかけて、太刀はカタナと呼ばれるやや短い刀に取って代わられ、主流となった。しかし、一口に「日本刀」といっても、時代のニーズやスタイルに応じて、短刀から長刀までさまざまな刀が生まれた。


17世紀から19世紀にかけて、加賀藩(現・石川県・富山県)の前田藩主は、刀鍛冶や鞘・鍔などの刀装具の職人を引き寄せた。前田家の支援のもと、職人たちは技術を磨き、武士の上位階級に精巧な刀や華麗な装飾を施した刀を供給することができた。

日本刀鍛造


日本刀是一種彎曲的單刃刀,以特別堅固的鋼材、複雜的紋理和回火紋樣而聞名。西元1955年,日本刀製造工藝獲指定為重要無形文化財產。


日本刀與眾不同之處在於鍛造和回火的工藝,其製造原料為低雜質鐵砂與木炭的混合物,再經過熔鍊、鍛焊,製成一種稱為玉鋼的材料。刀匠將玉鋼材料反覆摺疊,並經多次鍛打去除多餘雜質,讓碳的分布更加均勻,就能打造出優質的多層鋼材。刀匠將黏土混合物包裹在刀刃以外的所有部位,然後將刀片加熱,再放入水中冷卻,刀片上便會形成獨特的回火紋樣。最後,刀匠將刀片拋光,並在刀莖(刀片裝在刀柄內的部分)上刻上名字。


雖然在更早的時期,日本便已出現刀,但日本刀真正的起源是平安時代(西元794–1185),當時誕生名為太刀的長彎刀。到了15世紀至16世紀,一種略短的武士刀(在日語中稱「刀」,讀音為katana)取代了太刀的地位,成為當時的主流。然而,「日本刀」這個概念涵蓋符合不同時代需求和審美風格的各類短刀和長刀。


17世紀至19世紀,加賀藩(今石川縣和富山縣)的前田氏藩主招攬了大量技藝精湛的刀匠,以及製作刀鞘和護手等部件的工匠。在前田家的資助下,這些工匠得以不斷磨練技藝並提升能力,為上層武士階級製作精緻的刀及華麗的配件。

日本刀锻造


日本刀是一种弯曲的单刃刀,以其异常坚固的钢材、复杂的纹理和回火纹样而闻名。1955年,日本刀制造工艺被指定为重要非物质文化遗产。


日本刀的与众不同之处在于其锻造和回火的工艺。日本刀的制造原料为低杂质铁砂与木炭的混合物,再经过熔炼、锻焊,制成一种称为玉钢的材料。刀匠将玉钢材料反复折叠,并多次捶打,以去除多余的杂质,让碳分布更加均一,从而打造优质的多层钢材。刀匠将黏土混合物包裹在刀刃以外的所有部位,然后将刀片加热,再放入水中冷却,经过这一步骤,刀片上会形成独特的回火纹样。最后,刀匠将刀片抛光,并在刀茎(刀片安装在刀柄内的部分)上刻上签名。


虽然在更早的时期,日本也存在过一些刀,而日本刀真正的起源是平安时代 (794–1185) 诞生的名为太刀的长弯刀。到了15世纪至16世纪,一种略短的武士刀(日语发音为 katana,汉字为“刀”)取代了太刀的地位,成为了当时的主导风格。然而,“日本刀”这一概念涵盖符合不同时代需求和审美风格的各类短刀和长刀。


17世纪至19世纪,加贺藩(今石川县和富山县)的前田氏藩主招揽了大量技艺精湛的刀匠,以及制作刀柄和护手等部件的工匠。在前田家族的资助下,这些工匠得以不断追求并完善其技艺,为精英武士阶层制作精致的刀及华丽的配件。

Forging Japanese Swords


Japanese swords, or nihontō, are curved, single-edged blades known for their exceptionally strong steel and complex grain and temper patterns. Their making was designated an Important Intangible Cultural Heritage in 1955.


Japanese swords are distinguished by the way they are forged and tempered. The raw material is a low-impurity iron sand that is mixed with charcoal, smelted, and forge-welded into a type of steel called tamagahane. Tamagahane blocks are repeatedly folded and hammered out to remove impurities and evenly distribute the carbon, resulting in high-quality, multilayered steel. A clay mixture is applied everywhere but the cutting edge before the blade is heated and quenched, which gives it a completely unique temper pattern. Finally, the blade is polished and the smith’s signature inscribed on the tang (the part of the blade that fits inside the hilt).


Although earlier swords exist, the origin of true nihontō is the emergence of long, curved blades called tachi during the Heian period (794–1185). Tachi were supplanted by a slightly shorter style called katana as the dominant form in the fifteenth and sixteenth centuries. However, the term nihontō covers a wide variety of both short and long blades that emerged at different times in response to the needs and styles of the era.


During the seventeenth to nineteenth centuries, the Maeda lords of Kaga domain (now Ishikawa and Toyama Prefectures) attracted many skilled swordsmiths, as well as artisans who crafted sword components, like scabbards and hand guards. Under the Maedas’ patronage, they were able to pursue and refine their crafts, supplying elite members of the warrior class with finely wrought swords and ornate fittings.

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